Tämä lista on jäänyt liian vähälle huomiolle. Rannat, hotellit ja ravintolat on kyllä nostettu esille. Mutta entä museot. Travelers’ Choice TripAdvisor Top 10 Museums on hyvä lista. Etenkin listan loppupäästä löytyvät Rijksmuseum, Alankomaissa ja National Museum of Anthropology, Meksikossa ovat suosikkejani.

1. The Metropolitan Museum of Art, New York City, New York

Museon kokoelmiin sisältyy lähes kaikkea mahdollista taiteeksi luokiteltavaa antiikin taideaarteista afrikkalaiseen taiteeseen ja eurooppalaisiin maalaustaiteen mestareihin. Kokoelmiin kuuluu yli miljoona taideteosta yli viiden tuhannen vuoden ajalta.

Metropolitan_museum_of_art_2
2. Musee d’Orsay, Paris, France

Taidemuseon kokoelmiin kuuluu pääasiassa ranskalaista taidetta vuosilta 1848–1914.

Musée_d'Orsay,_Paris_7th_008
3. Art Institute of Chicago, Chicago, Illinois

Taidemuseolla on merkittävä kokoelma impressionistien töitä. Art Institute on pinta-alaltaan Yhdysvaltojen toiseksi suurin taidemuseo; vain Metropolitan Museum of Art on suurempi.

4. Prado National Museum, Madrid, Spain

Espanjalaista taidetta 1100-1800 luvuilta. Kokoelmissa mm.  El Greco, Velázquez, Goya, Bosch, Titian, Van Dyck ja Rembrandt.

Museo_del_Prado_(Madrid)_04
5. Musee du Louvre, Paris, France

Louvren taidemuseon pinta-ala on yli 160 000 neliömetriä, josta 58 470 neliömetriä on omistettu museon näyttelyille. Louvren museossa on yli 380 000 esinettä ja kokonaisuutta, 35 000 taideteosta kahdeksassa osastossa

Le Palais du Louvre et la pyramide de Pei

6. State Hermitage Museum and Winter Palace, St. Petersburg, Russia

Eremitaašilla tarkoitettiin alkujaan Katariina II:n vuonna 1764 Talvipalatsin yhteyteen perustamaa hovimuseota, mutta kokoelman levittäytyessä varsinaisen Talvipalatsin puolelle vuonna 1922 nimi on laajentunut käsittämään koko palatsin yhteydessä olevaa taidekokoelmaa. Kokoelma sisältää nykyisellään lähes kolme miljoonaa taide-esinettä

7. National Gallery, London, United Kingdom

Lontoolainen vuonna 1824 perustettu taidemuseo. Se sijaitsee William Wilkinsin suunnittelemassa, 1832–1838 rakennetussa ja myöhemmin laajennetussa rakennuksessa Lontoossa.  Kokoelma sisältää yli 2 300 teosta.

8. Rijksmuseum, Amsterdam, The Netherlands

Alankomaiden kansallismuseo, joka sijaitsee Amsterdamissa, Museumpleinillä. Museon kokoelmien painopiste on Hollannin kultaisen kauden maalauksissa 1600-luku. Rijksmuseumin 80 saliin mahtuu noin 8 000 taideteosta ja esinettä, keskiajalta nykypäivään. Museo on avattu uudistuneena 2013 ja on MAHTAVA.

Amsterdam on uudistanut museoitaan viime vuosina yli 500 miljoonalla eurolla. Kymmenen vuotta kaupungin isot museot ovat olleet kokonaan tai osittain kiinni. NYT ne ovat auki

9. Vasa Museum, Stockholm, Sweden
Merihistoriallinen museo eteläisen Djurgårdenin alueella Galärvarvetissa Tukholmassa. Museo on rakennettu historiallisen Vasa-laivan ympärille, joka upposi Tukholman edustalle vuonna 1628 ja nostettiin merenpohjasta 1961.

Inside-vasa-museum

10. National Museum of Anthropology, Mexico City, Mexico

Antropologinen kansallismuseo esittelee laajasti Meksikon intiaanikulttuureita. Museo on yksinkertaisesti maailman paras arkeologinen museo.

Alla pieni lainaus, joka selvittää, miksi usein parhatut “liian turistisoituneet”  arkeologiset löytöpaikat ovat myös tärkeitä.

Meksiko on oikea arkeologin toiveuni. Siellä on lukematon määrä arkeologisia löytöpaikkoja. Meksikoa asuttivat korkeakulttuurit jo lähes neljä tuhatta vuotta sitten. Löytöpaikkoja on niin rannikoilla kuin sisämaassa, vuorilla, ylätasangoilla, viidakoissa, sademetsissä ja jokien varsilla. On mahtavien asutus- ja seremoniakeskusten enemmän tai vähemmän säilyneitä jäännöksiä. Niitä on aikojen kuluessa tuhottu tarkoituksella ja tahattomasti. Nyttemmin niitä on korjattu, kunnostettu, konsolidoitu ja restauroitu enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Osa on kunnostettu ja restauroitu matkailun vetonauloiksi, jotkut melkein huvipuistoiksi. Ne ovat tärkeitä matkailun tulolähteitä, joiden tuottoja käytetään myös arkeologisten kaivausten, restaurointien ja vartioinnin rahoittamiseen sekä paikkakuntalaisten työllistämiseen. – Jyrki Talvitie

2015-07_k1_CDMX_599

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.