Gaijin, CAVIAR `TOKYO STYLE DREAM TASTING

Gaijinissa on voinut syyskuusta lähtien nauttia caviar tastingista. Annoksessa on kolme erilaista kaviaaria: italialainen valkosammen kaviaari, venäläinen Oscietra, sekä Beluga Kaluga. Kaviaarit nautitaan Aonori-leivällä maustettujen blinien, yuzu cremén, mirinpikkelöityjen sipuleiden sekä tryffelivoin kanssa.

Kävimme muutaman tutun kanssa tuon kokeilemassa, ja mietin, että kaviaarin maistelua voisi harrastaa useamminkin.

Kaviaarin luokittelut

Kaviaareja voidaan luokitella värin, raekoon, öljyisyyden ja maun perusteella. Nimet Beluga, Osietra, Sevruga ja Baerial kertovat lajista. Malossol-merkintä rasiassa taas kertoo, että suolaa on lisätty pienin mahdollinen määrä.

Beluga – Kaluga on suurin sampilaji, jonka mäti on myös suurijyväisintä, noin 50 munaa grammassa. Mädin väri vaihtelee tumman harmaasta vaalean harmaaseen. Kitasampi eli beluga tulee sukukypsäksi vasta liki 20-vuotiaana. Belugaa pidetään parhaana kaviaarina munien koon vuoksi, mutta myös sen harvinaisuuden vuoksi. Beluga- Kaluga-kaviaarin maussa on herkkyyttä, meren tuoksua ja kermainen vivahdus.

Ossetra on pienempi kala, jonka mädissä on noin 85 munaa grammassa. Sen värityksessä esiintyy ruskean eri sävyjä, sekä sille tunnusomainen vihreä. Tämä kaviaari on raekooltaan keskikokoinen ja ohutkuorinen. Kaviaarilla on sileä ja samettinen pinta, sekä ihana aromi.

Italialainen valkosammen kaviaari taas on peräisin Välimeren sampilajista, jota on historiallisesti esiintynyt Adrianmeressä, Pohjois-Italian makeissa vesistöissä ja todellakin Italian tärkeimmissä joissa. Väriltään tummanruskeassa ja raekooltaan pienessä kaviaarissa on tunnistettavissa hasselpähkinämäinen vivahde.

12032654_510727582442925_5708013380586653687_o

Miten kaviaaria maistellaan

Jyvästen tulee antaa sulaa suussa kitalakea vasten, jotta maku pääsee leviämään koko suuhun. Kaviaari on herkkä herkku, eikä sen makua saa peittää millään. Parhaimmillaan se on nautittuna kuorettomaksi ja ohueksi leikatun, paahdetun ja kevyesti voidellun vaalean leipäviipaleen päällä. Juomaksi tietenkin shamppanjaa.

Kaviaaria ei tule syödä metallilusikalla. Kultalusikka, tai vaatimattomasti vain kullattu lusikka, sarvilusikka tai helmiäisestä valmistettu kaviaarilusikka käy. Jos haluat oikein makustella kaviaaria, varmista ensin, että käsissäsi ei ole hajusteita tai rasvoja, aseta sitten kaviaaria kämmenpuolelle, samaan kohtaan, mihin tequilaa juodessasi kaadat suolaa – ja nauti kaviaari ilman mitään lisämakuja.

Osterien ohella myös kaviaarin sanotaan lietsovan lempeä. Varmaa on ainakin se, että hyvän kaviaarin nauttiminen on aina hyvin aistillinen kokemus. Pienen kaviarikeon asetteleminen toisen käden peukalon ja etusormen väliseen kuoppaan, sekä muutama lasi samppanjaa. Huonompiakin esileikkejä on tullut koettua.

Kaviaaria lypsämällä tai tappamalla

Sampi voi elää jopa 100-vuotiaaksi, ja se tuottaa kaviaaria koko ikänsä. Suomessa viljellyt sammet tapetaan kun niistä otetaan kaviaaria. Sampi on kalana hyvin samankaltainen kuin merikrotti tai tonnikala. Lihaisa liha ja vähäruotoinen, joten sitä kannattaa ostaa kalatiskiltä nähdessään.

Sammet voidaan myös lypsää kaviaarista. Liian isoja sampia on kuitenkin hankala käsitellä. Suurin käsiteltävissä oleva sampi on korkeintaan 20-kiloinen ja maksimissaan kaksi metriä pitkä.

Ostamalla vain kasvattamossa tuotettua kaviaaria, voit olla varma siitä, että et nauti rauhoitettua salakalastettua luonnonvaraista sampea.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.